Update 27 maart 2024: Het wetsvoorstel Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie is verworpen door de Eerste Kamer en treedt dus niet in werking.
Met dit wetsvoorstel wilde de staatssecretaris van Sociale Zaken de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) wijzigen. Het moest bewerkstelligen dat werkgevers en intermediairs verplicht zijn om een werkwijze te hebben die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij werving en selectie van werknemers. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel verworpen.
Bron: Kamerstuknummer: 35.673
Gepubliceerd op: 19 april 2023
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie aangenomen. Dat houdt in dat je binnenkort als werkgever en als intermediair allerlei verplichtingen hebt rondom het voorkomen van discriminatie op de arbeidsmarkt. Hoe zien deze plichten eruit en welke impact hebben ze op je werving- en selectiebeleid? Je leest het in dit artikel.
Deze nieuwe wet heeft als doel om jou als werkgever bewuster te maken van discriminatie bij de werving en selectie van nieuwe werknemers. Daardoor voorkom je dat je onbewust onderscheid maakt tussen sollicitanten op basis van bijvoorbeeld afkomst, leeftijd of geslacht. Zo heeft iedereen gelijke kansen op een nieuwe baan. Daarmee zorgt deze wet voor een diverser en inclusiever personeelsbestand. Met de huidige vergrijzing en krappe arbeidsmarkt is dat van groot belang.
De nieuwe regels zijn een aanvulling op artikel 1 van de Grondwet en andere gelijke behandelingswetten. Het wetsvoorstel zorgt voor aanpassingen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi).
De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie geldt voor de volgende bedrijven:
De verplichtingen uit de nieuwe wet bestaan uit 3 onderdelen, namelijk een werkwijze, vergewisplichten en een meldplicht. Wat deze precies inhouden, leggen we hieronder uit.
Als werkgever en als intermediair moet je een werkwijze hebben. Daarin staan maatregelen om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen. Zo laat je zien dat je je bewust bent van het risico op verboden onderscheid. Een vastgestelde maatregel is dat je alle medewerkers die bij de sollicitatieprocedure betrokken zijn, informeert over de risico’s op discriminatie en de maatregelen om dit te voorkomen. De maatregelen in je werkwijze moeten aan deze eisen voldoen:
Maar hoe zet je deze richtlijnen om in concrete regels? Dit is een aantal voorbeelden van methodes:
Je werkwijze vormt een schriftelijk, openbaar document. Iedereen moet dit kunnen inzien. Daarom is het een goed idee om het document op je website te plaatsen.
Je kunt als werkgever niet zomaar een werkwijze opstellen en invoeren. Dit is namelijk een regeling voor het aanstellingsbeleid, wat betekent dat de ondernemingsraad (OR) ermee moet instemmen. Nadat de OR akkoord is, mag je de maatregelen doorvoeren. Heeft je bedrijf geen OR, maar wel een personeelsvertegenwoordiging (PVT)? Dan moet je de werkwijze bespreken tijdens het overleg met de PVT. Als er geen OR en geen PVT is, dan bespreek je de maatregelen tijdens een verplichte personeelsvergadering.
Daarnaast heb je als werkgever en als intermediair 2 vergewisplichten. Dat betekent dat je zeker moet weten dat het proces van werving en selectie op een objectieve manier gebeurt. Zo zien de verplichtingen eruit:
Je bent verplicht om in een document te omschrijven hoe je aan deze 2 vergewisplichten voldoet. Dit document bewaar je tot minimaal 3 jaar na het kalenderjaar waarin deze plichten golden.
De laatste regeling in het wetsvoorstel is een meldplicht voor intermediairs. Als intermediair ben je namelijk verplicht om discriminerende verzoeken van opdrachtgevers te melden bij de Arbeidsinspectie. Je moet een procedure hebben waarin je beschrijft hoe je omgaat met verzoeken die leiden tot discriminatie op de arbeidsmarkt. Denk daarbij aan stappen om verboden onderscheid te voorkomen. Helpt die procedure niet en blijft het verzoek discriminerend? Dan meld je het bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Als je je niet houdt aan de verplichtingen uit de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie, dan komt de Nederlandse Arbeidsinspectie in actie. Dat gebeurt in 3 stappen:
Op dit moment is nog niet duidelijk wanneer de Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie ingaat. Nu ligt het wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. Als de Eerste Kamer akkoord gaat, dan is de verwachting dat de wet halverwege 2024 van kracht wordt.
Daarnaast komen er concretere regels voor het anti-discriminatiebeleid via lagere wetgeving, zoals een algemene maatregel van bestuur. De kans is groot dat werkgevers- en werknemersorganisaties dan ook meedenken over de verdere invulling van het proces en de werkwijze. Natuurlijk houden we je hier op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom deze wet.