Choose language

Onderzoek: HR-transformatie in 2023

Sourcing, talent development en arbeidskosten. Dit zijn de grote vraagstukken van veel HR-afdelingen. Hoe toekomstbestendig zien HR-directeuren hun strategie op deze onderwerpen? En wat is er nodig om duurzaam succesvol te zijn? Visma YouServe heeft onderzoek gedaan samen met Klaas Schouwstra, HR-transformatie-expert en de uitkomsten vastgelegd in het onderzoekspaper HR-transformatie 2023. 

Belangrijke conclusies uit het rapport:

1. HR heeft te weinig tijd voor (strategische) personeelsplanning

HR-professionals erkennen het belang van goede personeelsplanning, maar ons onderzoek laat zien dat er in de praktijk te weinig werk van wordt gemaakt. Hierbij is tijd een factor in de drukke HR-agenda. Maar een krappe 40% van de organisaties adviseert over strategische thema’s, terwijl er veel meer tijd nodig is voor de belangrijke strategische vraagstukken die er liggen. Slechts iets meer dan de helft van de organisaties houdt zich bezig met het identificeren van potentiële opvolgers en legt vast welke vaardigheden en motivaties medewerkers hebben. Inzicht dat nodig is om beslissingen te nemen rondom het aanbieden van opleidingen of al dan niet in gang zetten van wervingstrajecten.

2. Mismatch in huidige en toekomstige vaardigheden

Het onderzoek toont aan dat bij veel organisaties 50-75% van de medewerkers niet over de benodigde vaardigheden voor de toekomst beschikt. Dit benadrukt de noodzaak voor een robuuste talentontwikkelingsstrategie en continue training om het personeel voor te bereiden op toekomstige eisen en veranderingen in de markt.

3. Noodzaak van een geïntegreerde aanpak

Een toekomstbestendige HR-strategie vereist een holistische benadering waarbij sourcing, talentontwikkeling en arbeidskosten integraal worden aangepakt. De onderzoeksresultaten suggereren dat een duidelijke HR-strategie, ondersteund door digitale transformatie, essentieel is om effectief te kunnen reageren op de dynamische eisen van de moderne arbeidsmarkt.

4. Belang van inzicht in opbrengsten training en ontwikkeling

Hoewel een meerderheid van de organisaties tijd en budget toewijst voor de ontwikkeling van medewerkers, voert slechts 55% een kosten-batenanalyse uit. Bovendien gebruikt minder dan de helft van de organisaties tools voor strategische personeelsplanning. Dit gebrek aan systematische evaluatie en planning kan leiden tot inefficiënte investeringen in training en ontwikkeling, waardoor het potentieel van medewerkers mogelijk niet optimaal wordt benut.

5. 'Verborgen' kosten organisaties ongezond hoog

In ons onderzoek keken we ook naar arbeidskosten, een belangrijke pilaar voor veel organisaties. Het percentage indirecte HR-kosten ten opzichte van de totale HR-kosten zegt iets over de financiële gezondheid van de organisatie. Uit de interviews blijkt dat de indirecte arbeidskosten (verzuim, inwerktijd nieuwe medewerkers, HR-activiteiten van managers) in de praktijk vaak ongeveer 50% van de totale arbeidskosten zijn. Daarmee zou je veel personeelsbestanden als financieel ‘ongezond’ kunnen bestempelen. Om de indirecte kosten te reduceren is het belangrijk te investeren in strategische personeelsplanning. Door een goede personeelsplanning verminder je uiteindelijk werkdruk en daarmee het terugdringen van verloop en verzuim, de belangrijkste bijdragers aan indirecte kosten.

Conclusie

Het onderzoek van benadrukt de kritieke rol van strategische HR-planning en talentontwikkeling voor het succes van organisaties. Door te investeren in een geïntegreerde en toekomstgerichte HR-strategie, ondersteund door digitale oplossingen, kunnen organisaties organisaties transformeren naar toekomstigbestendig HR om duurzaam succesvol te zijn.

 

Op zoek naar concrete handvatten voor toekomstbestendig HR?

Lees het onderzoeksrapport voor waardevolle inzichten, tips & tricks en concrete handvatten, zoals een checklist en stappenplan, voor een succesvolle transformatie van jouw HR.

Download onderzoeksrapport

Related blog posts