HR-thema's: van diversiteit, personeelsplanning tot recruitment

Tips voor kandidaatgericht te werk gaan bij werving

Geschreven door Francisca Grun | Sep 3, 2024 8:11:49 AM

In de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen werkgevers niet langer kiezen uit een overvloed aan sollicitanten. Het is juist andersom: sollicitanten hebben het voor het kiezen en willen weten of jouw organisatie bij hun wensen past. Om gekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden, moet je organisatie zich onderscheiden in het sollicitatieproces. Dit kan door altijd vanuit de kandidaat te denken. Hier zijn enkele tips om je organisatie aantrekkelijker te maken voor sollicitanten.

1. Bereid je goed voor

Een succesvolle werving begint met een goede voorbereiding. Voer een grondig gesprek met de hiring manager om een duidelijk beeld te krijgen van de functie en de vereisten. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat moet de kandidaat kunnen en weten?
  • Wat zijn de harde functie-eisen?
  • Welke kwaliteiten en ervaringen zijn wenselijk maar niet cruciaal?
  • Hoeveel tijd is er voor de nieuwe werknemer om te leren en zich te ontwikkelen?
  • Welke eigenschappen zijn aanvullend voor het team?

Daarnaast is het belangrijk om een contactpersoon te hebben die beschikbaar is voor vragen van sollicitanten. Vermeld duidelijk een telefoonnummer of e-mailadres in de vacaturetekst en zorg ervoor dat je daadwerkelijk bereikbaar bent.

Praktische tip

Maak het sollicitanten gemakkelijk om vragen te stellen via telefoon of WhatsApp. Dit zorgt voor snelle en persoonlijke communicatie.

2. Denk aan de arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden zijn een cruciaal onderdeel van de aantrekkingskracht van je organisatie. Zorg ervoor dat je duidelijk bent over wat je biedt:

Salarisvermelding

Overweeg om een salarisindicatie in de vacaturetekst op te nemen. Dit kan kandidaten helpen om een weloverwogen keuze te maken. Je hebt de volgende opties:

  • Concreet bedrag: Dit biedt duidelijkheid, maar beperkt de onderhandelingsruimte.
  • Salarisschaal: Geef een minimum- en maximumbedrag aan, zodat kandidaten een beter inzicht krijgen in de mogelijkheden.
  • Afhankelijk van bijdrage: Wees voorzichtig met deze optie, omdat het vaag kan overkomen en kandidaten kan afschrikken.

Secundaire Arbeidsvoorwaarden

Vergeet niet om andere voordelen te vermelden, zoals flexibele werktijden, opleidingsmogelijkheden en eventuele extra’s zoals een leaseauto.

3. Wees duidelijk over het sollicitatietraject

Niets is zo frustrerend voor sollicitanten als een onduidelijk sollicitatieproces. Wees open over wat ze kunnen verwachten:

  • Hoe kunnen ze solliciteren?
  • Hoeveel gesprekken zullen er zijn?
  • Wordt er een assessment afgenomen?
  • Wanneer kunnen ze een reactie verwachten?

Gemakkelijk Solliciteren

Maak het voor kandidaten eenvoudig om te solliciteren. Zorg voor een gebruiksvriendelijke sollicitatieprocedure, bijvoorbeeld met een 'one-click' sollicitatiemogelijkheid of solliciteren via WhatsApp.

Flexibele Gespreksopties

Geef sollicitanten de keuze tussen een fysiek of digitaal gesprek en bied meerdere data aan. Dit toont flexibiliteit en respect voor hun tijd en schema.

4. Wijs kandidaten netjes af

Een respectvolle en persoonlijke afwijzing zegt veel over je organisatie. Neem de tijd om kandidaten die je hebt gesproken persoonlijk te informeren over je beslissing. Voor andere sollicitanten kun je een schriftelijke of telefonische toelichting geven.

Blijf in Contact

Houd contact met afgewezen kandidaten. Wie weet passen ze beter bij een andere toekomstige vacature. Bied aan om hen op de hoogte te houden van nieuwe mogelijkheden binnen je organisatie.

Conclusie


Een goed sollicitatieproces kost tijd en inspanning. Je moet altijd nadenken over wat de kandidaat wil weten en nodig heeft om voor jouw organisatie te kiezen. Een zorgvuldige voorbereiding en duidelijke communicatie zijn essentieel.

  • Houd de vacaturetekst kort, bondig en persoonlijk.
  • Zorg voor transparantie over salaris en arbeidsvoorwaarden.
  • Maak het sollicitatieproces kandidaatvriendelijk.

Door het sollicitatieproces eens zelf te doorlopen, ontdek je waar de verbeterpunten zitten en kun je het proces optimaliseren.