Choose language

Voorjaarsnota 2025: veranderingen voor de salarispraktijk

De Voorjaarsnota 2025 laat zien dat het kabinet stevig ingrijpt in de sociale zekerheid, arbeidsmarkt en belastingregels. Ook op terreinen als kinderopvang, WIA en loonkosten worden duidelijke keuzes gemaakt. Wat betekenen deze maatregelen voor de salarispraktijk? In deze blog zetten we belangrijkste punten voor je salarisadministratie overzichtelijk op een rij.

Herstelmaatregelen binnen de WIA

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) zorgt voor een grote financiële tegenvaller, vooral doordat er meer mensen instromen dan verwacht én de gemiddelde uitkeringslast per persoon hoger uitvalt. Het kabinet neemt verschillende maatregelen om fouten te herstellen en om de uitvoerbaarheid te verbeteren:

  • Herstel dagloonberekeningen (2020–2024)
  • Aanpassing na uitspraak van de Centrale Raad van Beroep over loonloze tijdvakken
  • Correctie van indexatiefouten (2006–2022)

Daarnaast is geld beschikbaar voor correcties van foutief vastgestelde uitkeringen en het opvolgen van aanbevelingen uit het rapport van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS). Ook krijgt het UWV extra middelen, onder andere voor het vereenvoudigen van de sociaal-medische beoordeling voor 60-plussers.

Kortere WW-duur vanaf 2027

De duur van de Werkloosheidswet (WW) wordt per 1 januari 2027 verkort van 24 naar 18 maanden. Dit moet leiden tot een jaarlijkse besparing van 200 miljoen euro. De maatregel is onderdeel van het hoofdlijnenakkoord en heeft mogelijk gevolgen voor de werkloosheidskosten van werkgevers.

Wijzigingen in de kinderopvangtoeslag

De invoering van een nieuw financieringsstelsel voor de kinderopvang wordt uitgesteld tot 2029. In de tussentijd komt er een ingroeipad. Vanaf 2027 krijgen werkende ouders met een gezamenlijk inkomen tot € 84.000 een vergoeding van 96% tot de maximumuurprijs. In 2029 geldt deze vergoeding voor álle werkende ouders.

Een eerder geplande bezuiniging door het niet indexeren van de toeslag in 2026 wordt geschrapt.

Aanpassing kindgebonden budget

Voor ouders met een gezamenlijk inkomen vanaf € 60.000 wordt het kindgebonden budget sneller afgebouwd. Er komt een extra knikpunt in de regeling. Deze wijziging raakt vooral middeninkomens.

Minimumjeugdloon stijgt fors

Per 1 januari 2027 wordt het minimumjeugdloon voor 16- tot en met 20-jarigen stapsgewijs verhoogd. Het nieuwe niveau wordt:

  • 16 jaar: 40% van het volwassen minimumloon
  • 17 jaar: 50%
  • 18 jaar: 62,5%
  • 19 jaar: 75%
  • 20 jaar: 87,5%

RVU: vrijstelling omhoog, tarief stijgt mee

In oktober 2024 is een akkoord bereikt over de Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU). De drempelvrijstelling wordt per 2026 verhoogd en voor drie jaar verlengd. Ook is geld gereserveerd voor een mogelijke verlenging daarna.

De extra ruimte wordt deels gefinancierd door een stapsgewijze verhoging van de RVU-heffing tot 65% in 2028 en een hogere AOF-premie. Voor werkgevers betekent dit: meer mogelijkheden voor vervroegd uittreden, maar ook hogere kosten als de regeling wordt gebruikt.

Loonkostensubsidie bij beschutte werkplekken

Sociaal ontwikkelbedrijven krijgen in de toekomst een vast percentage loonkostensubsidie per werknemer. Daarmee komt een einde aan de jaarlijkse loonwaardemeting. Deze wetswijziging moet zorgen voor meer financiële zekerheid en minder administratieve lasten.

Andere relevante maatregelen

  • Werkkostenregeling (WKR): De vrije ruimte in de eerste schijf stijgt van 1,92% naar 2% in 2025, en vanaf 2027 naar 2,16%. Hierdoor krijgen werkgevers iets meer ruimte voor onbelaste vergoedingen.
  • Inflatiecorrectie inkomstenbelasting beperkt toegepast: Per 2026 wordt de zogenoemde tabelcorrectiefactor nog maar voor 51% toegepast in plaats van 100%. Hierdoor worden belastingschijven en heffingskortingen minder aangepast aan de inflatie, wat in de praktijk kan zorgen voor een hogere belastingdruk bij stijgende lonen.
  • Medewerkersparticipatie: Er komt een fiscale regeling om aandelen voor medewerkers van start-ups en scale-ups aantrekkelijker te maken.
  • Toeslagpartnerschap: Wordt vereenvoudigd.

Op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van veranderingen in wet- en regelgeving? En welke impact dit heeft op je HR en salarisadministratie? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks updates in je mailbox.

Meld je hier aan

 

Related blog posts