Als werkgever wil je je medewerkers de kans geven om zich verder te ontwikkelen. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Gelukkig is er de SLIM-subsidie om je hierbij te helpen. Wat houdt deze subsidie in en wat kun je ermee? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Herinner je je het STAP-budget nog? Dat stond voor Stimulering van de Arbeidsmarktpositie, waarbij je 1000 euro per jaar kon gebruiken voor een opleiding, cursus of training. Deze subsidie is per 2024 opgeheven. De SLIM-subsidie kwam ervoor in de plaats. SLIM staat voor Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. Hierbij ontvang je een vergoeding om leren en ontwikkelen uit te werken voor je bedrijf, waardoor het een blijvende plek krijgt. De regeling is dus bedoeld voor structurele oplossingen in je organisatie en niet voor individuele trainingen, zoals bij STAP wel het geval was.
Dankzij de SLIM-regeling investeer je gericht in de ontwikkeling van je werknemers. Daarmee breiden ze hun kennis en vaardigheden uit, waar je bedrijf van profiteert. Ook blijven je medewerkers hun werk leuk en uitdagend vinden. Dat zorgt ervoor dat ze zich meer betrokken voelen bij je organisatie, meer werkplezier hebben en langer in dienst blijven. Verder ontdek je wat de kwaliteiten, ambities en wensen van je werknemers zijn. Dat zijn waardevolle inzichten die de basis vormen van je leercultuur.
Je kunt de SLIM-subsidie aanvragen als:
Je mag de SLIM-subsidie inzetten voor 4 verschillende activiteiten:
Ben je benieuwd hoe andere bedrijven dit hebben aangepakt? Kijk voor inspirerende cases bij Katapult.
Als mkb-bedrijf kun je 2 keer per jaar de SLIM-subsidie aanvragen, in maart en september. Als samenwerkingsverband of grootbedrijf is dat 1 keer per jaar, in juni en juli. Je doet je aanvraag via het subsidieportaal Uitvoering Van Beleid. Hier maak je een account aan en registreer je je voor de SLIM-regeling. Vervolgens lever je alle gevraagde documenten aan, bijvoorbeeld een mkb-verklaring, activiteitenplan en begroting. Zijn er meer aanvragen dan budget? Dan behandelt Uitvoering Van Beleid bij mkb-bedrijven de aanvragen via een loting. Bij samenwerkingsverbanden en grootbedrijven gebeurt dat op volgorde van binnenkomst.
Wil je meer weten? Lees alle details over de aanvraag van de SLIM-subsidie.
Je krijgt niet alle kosten van je activiteitenplan vergoed met de SLIM-subsidie. Als middelgroot bedrijf, samenwerkingsverband of grootbedrijf ontvang je maximaal 60% van de kosten. Voor kleine bedrijven is dit 80%. De kosten van een project moeten minimaal 5.000 euro zijn. Als mkb-bedrijf krijg je maximaal 25.000 euro subsidie. Voor grootbedrijven is dit 200.000 euro. Bij samenwerkingsverbanden ligt het maximale subsidiebedrag op 500.000 euro, waarbij een maximum van 200.000 euro per samenwerkingspartner geldt.