Choose language

Zorgen bij HR-professionals over financiële situatie medewerkers

HR durft niet altijd in gesprek te gaan over mentale klachten binnen organisatie

Amsterdam, 20 februari 2025 - Een kwart (26%) van de HR-professionals maakt zich regelmatig zorgen over de financiële situatie van zijn of haar medewerkers. Dit blijkt uit onderzoek van Visma YouServe onder meer dan 500 HR-professionals. Ook blijkt uit het onderzoek dat een op de vijf (20%) medewerkers het moeilijk vindt om medewerkers aan te spreken als ze vermoeden dat iemand niet lekker in zijn of haar vel zit, ondanks dat dit bij hun functie hoort.

Groot verantwoordelijkheidsgevoel

HR-professionals hebben een sterk verantwoordelijkheidsgevoel als het gaat om hun medewerkers. Zeven op de tien (69%) vrezen dat de alsmaar duurder wordende samenleving een grote impact zal hebben op medewerkers met een lager inkomen. Dit vergroot op zijn beurt de druk op HR-afdelingen om met passende oplossingen te komen. 65 procent van de professionals vindt namelijk dat de HR-afdeling medeverantwoordelijk is voor de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Toch deelt niet iedereen dit sentiment: twaalf procent van de ondervraagden voelt zich niet direct verantwoordelijk voor de gezondheid van werknemers.

Ondersteuning bij financiële problemen

Meer dan de helft van de HR-professionals (53%) geeft aan dat hun organisatie mogelijkheden biedt voor medewerkers die hulp zoeken bij financiële problemen. Dit kan variëren van het inschakelen van een budgetcoach tot het aanbieden van salarisvoorschotten en welzijnsprogramma’s, zoals schuldhulpverlening en e-learning over financiële gezondheid.

Annemarie Nefkens, HR Business Partner bij Visma YouServe: “Financiële stress kan een enorme impact hebben op het welzijn en de prestaties van medewerkers. HR-professionals willen hierin ondersteuning bieden, maar vinden het lastig om het gesprek aan te gaan. Daarom is het belangrijk dat organisaties, samen met HR en medewerkers, een veilige omgeving creëren waarin financiële zorgen bespreekbaar zijn en concrete hulp geboden wordt. Daarnaast kunnen werkgevers investeren in structurele oplossingen, zoals een financieel welzijnsbeleid en proactieve ondersteuning. Door medewerkers de juiste tools en begeleiding te bieden, kun je financiële problemen vroegtijdig aanpakken, wat leidt tot een betere werk- en privébalans en meer focus.”

Download de
HR Kennistest 2025

Ontdek hoe goed HR-professionals op de hoogte zijn van veranderende wet- en regelgeving in 2025.

Download

Related blog posts