Kunstmatige intelligentie (AI) is sterk in opkomst in het HR-werkveld. Door AI in te zetten voor tijdrovende en repetitieve taken, kan de werkdruk aanzienlijk verminderd worden. Voorbeelden hiervan zijn het scannen van cv's, het geautomatiseerd aanmaken van functiebeschrijvingen of het beantwoorden van veelgestelde terugkerende HR-vragen van medewerkers. Ook helpt AI bij geavanceerde data-analyse, wat zorgt voor betere beslissingen. Met de extra beschikbare tijd zijn HR-professionals in staat om hun werk anders in te richten. Zo wordt het mogelijk om zich meer te gaan richten op strategie en complexere werkzaamheden.
Toch blijft de menselijke factor cruciaal. HR draait immers om mensen en servicegerichtheid is key. AI fungeert hierbij als een slimme assistent die werk vereenvoudigt en processen efficiënter maakt, zonder de menselijke benadering te vervangen. Maar hoe zorg je ervoor dat AI de mensen versterkt in plaats van vervangt? De opkomst van AI laat voor HR ook een uitdaging zien. Zo denkt 73% van de HR-professionals dat AI het werk makkelijker maakt, maar slechts 34% voelt zich voldoende geïnformeerd over de mogelijkheden (bron: SHRM). Hoe blijf je relevant en speel je slim in op deze veranderingen? In deze blog gaan we dieper in op deze vraagstukken.
Voor veel HR-professionals roept de toepassing van AI in hun werk onzekerheid op, wat vaak voortkomt uit onbekendheid en gebrek aan kennis. Veelgehoorde zorgen zijn dat AI HR onpersoonlijk maakt, te complex is om te begrijpen of zelfs een toekomstige bedreiging vormt voor baanzekerheid. Dit leidt ertoe dat HR-teams vaak terughoudend zijn, ondanks de kansen die AI biedt. Volgens onderzoek ziet bijna driekwart (72%) van de HR-professionals de mogelijkheden van AI om werkprocessen slimmer in te richten. Dat lijkt positief, maar het onderzoek laat ook zien dat kennisvergaring achterblijft: slechts 42% van de HR-professionals heeft interesse in AI en maar 17% heeft zich hierin al verdiept.
Een andere uitdaging ligt ook in het gegeven dat de HR-sector traditioneel sterk vertrouwt op intuïtie. En daarmee lang niet altijd beschikt over de vaardigheden die nodig zijn om met data en AI te werken. Competenties zoals data-analyse en interpretatie zijn essentieel om AI effectief in te zetten. Tegelijkertijd blijft een menselijke benadering cruciaal. Alleen door technologie te combineren met persoonlijke aandacht kunnen HR-professionals de balans vinden en zowel collega’s als processen succesvol meenemen in deze verandering.
Sharon Parinussa, Director HR & Recruitment Visma YouServe: “Vanuit HR hebben wij een belangrijke rol in het identificeren van kansen, knelpunten en het stimuleren van scholing. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de HR-afdeling zelf. AI is sterk in opkomst. We zijn daarom gestart met het afhandelen van HR-vragen van medewerkers met onze eigen AI-toepassing de HR Virtual Assistant. Daarmee wordt het mogelijk om de werkdruk te verlichten en meer tijd te besteden aan complexere HR-prioriteiten.”
Het is belangrijk om terughoudendheid bij HR-professionals te erkennen, open te communiceren en vervolgens de medewerkers de positieve kant van AI te laten zien en hen te betrekken bij het proces. Daarmee kun je terughoudendheid en mogelijk angst voor verlies van werk transformeren in een gevoel van positieve kansen en groei. Dit zal de acceptatie van AI binnen de HR-afdeling bevorderen en een cultuur van innovatie en samenwerking stimuleren. Een aantal handvatten die belangrijk zijn:
Met deze aanpak geef je HR-professionals de ruimte om zich op hun eigen tempo aan te passen aan de nieuwe technologie.
De toekomst van AI in HR ligt in harmonie, waarbij technologie de rol van HR-professionals versterkt in plaats van vervangt. Door routinetaken te automatiseren, zoals administratieve processen en rapportages, krijgen HR-teams meer ruimte om zich te richten op strategische en waardevolle activiteiten, zoals talentontwikkeling en organisatiecultuur.
AI biedt ook kansen voor vooruitstrevende toepassingen, zoals predictive analytics, waarmee verloop en ziekteverzuim kunnen worden voorspeld en het creëren van gepersonaliseerde leertrajecten op basis van data. Dit versterkt de employee experience en helpt organisaties concurrerend te blijven. De oproep is duidelijk: omarm AI en investeer in vaardigheden die de samenwerking tussen technologie en HR mogelijk maken. Alleen zo blijft HR relevant in een steeds veranderende arbeidsmarkt.
Als HR-professional heb jij de sleutel in handen om AI succesvol in te zetten voor jouw organisatie. Door routinetaken te automatiseren, creëer je ruimte voor strategische initiatieven zoals talentontwikkeling en organisatieverbetering. Tegelijkertijd kun je jouw menselijke expertise blijven inzetten voor wat echt belangrijk is: verbinding maken met medewerkers en een positieve werkomgeving creëren.
Speel in op verandering door samen te werken, open te communiceren en actief te investeren in nieuwe vaardigheden. Begin klein, experimenteer met tools en laat je inspireren door praktijkvoorbeelden. AI biedt HR de kans om werk makkelijker en efficiënter te maken. Het is tijd om AI in te zetten en zelf regie te pakken in het vormgeven van de toekomst van HR.